Ελάτη-Περτούλι
Home Up

 

Παραδεισένιος τόπος που σε κάνει να σκέφτεσαι ότι μάλλον είσαι σε άλλη  χώρα. Χωμένη στις πλαγιές του Κόζιακα με τα πλατάνια και τα έλατα να τη στεφανώνουν, η Ελάτη αποπνέει αέρα καθάριο, υγιεινό. Οι κάτοικοι της, φαίνεται να έχουν αντιληφθεί την αξία του τόπου τους, ώστε να μην το βεβηλώνουν με φωτεινές πλαστικές πινακίδες. Το ξύλο, η πέτρα και το κεραμίδι επικρατούν στο χωριό.

 

Η Ελάτη πιθανολογείται ότι ιδρύθηκε μετά την άλωση της Κωνσταντινουπόλεως και πέρασε δύσκολα χρόνια. Όπως το Νοέμβριο του 1943 όταν οι Γερμανοί έκαψαν το χωριό και όπως λένε οι γέροντες, ο χειμώνας ήταν πολύ βαρύς με χιόνια, βροχές και καθώς δεν υπήρχε κανένα σπίτι άκαυτο, ξεχειμώνιασαν σε πρόχειρα παραπήγματα στο βουνό.

Οι πρώτοι συνοικισμοί του χωριού ήταν πιό χαμηλά, προς το ποτάμι, εκεί άλλωστε υπήρχε από τον 19ο αιώνα η εκκλησία-μοναστήρι Κοίμησης της Παναγίας Θεοτόκου. Σήμερα απ'αυτήν σώζεται τμήμα του τέμπλου στη εκκλησία του Προφήτη Ηλία στο δασάκι. Στο χωριό δίδαξε και ο Κοσμάς ο Αιτωλός το 1777-΄78.

Ακολουθώντας το δρόμο που διασχίζει την Ελάτη ανηφορίζουμε προς τις ελατοσκέπαστες πλαγιές του Κόζιακα (1.900μ.) και θα διασχίσουμε το πανεπιστημιακό δάσος Περτουλίου, που έχει πατραχωρηθεί γιά λόγους εκπαιδευτικούς, έρευνας και πρότυπης δασικής εκμετάλευσης στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης. Οδηγούμαστε σε ένα εκπληκτικό αλπικό τοπίο, στα λιβάδια του Περτουλίου σε ύψος 1.180μ.

 

Μετά το χιονοδρομικό κέντρο (σε 7 χλμ. περίπου), βρισκόμαστε στο αρχοντοχώρι Περτούλι στη γεμάτη έλατα τοποθεσία του βουνού Φούρκα της Πίνδου. Καταστράφηκε πολλές φορές από εμπρησμούς βαρβάρων και στα νεότερα χρόνια από τους Γερμανούς. Μετά τον πόλεμο οι κάτοικοί του το ξανάχτισαν και πρόθυμα δέχτηκαν την κατασκευή του εργοστασίου επεξεργασίας ξύλου το οποίο έπαιξε σπουδαίο ρόλο στην οικονομία της περιοχής. Τρεις βάρδιες δούλευαν και εφοδίαζαν όλη την επικράτεια με καλοδουλεμένη ξυλεία. Στα τέλη της δεκαετίας του ΄60 σταμάτησε να λειτουργεί δημιουργώντας τεράστιο πρόβλημα στους ντόπιους. Το δάσος Περτουλίου, με συνολική έκταση 32.970 στρ., είναι από τα παραγωγικότερα της χώρας.

Μετά από 4 χλμ. συναντάμε το Νεραϊδοχώρι με το όμορφο τοπίο και τα θαυμάσια μνημεία, όπως της Ι. Μονής    Αγ. Παρασκευής, να κερδίζουν αμέσως τον επισκέπτη που είχε την τύχη να βρεθεί εδώ πάνω.